S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.

Úvod » 100% ARABICA » India Monsooned Malabar 250g


        

India Monsooned Malabar 250g

Limitovaná edice

skladem

 

Číslo produktu: 091
cena: bez DPH: 129,57 Kč (4,97 EUR)
cena: s DPH (15 %):
149,00 Kč (5,72 EUR)

do košíku:
  ks  

 

India Monsooned Malabar

Země: Indie

Region: Karnataka

Oblast: Západní Ghast

Výrobci: Drobní farmáři v regionu

Odrůda : Kents, S.795, Catimor, Selection 9

Metoda zpracování: suchá/Monsooned

Nadmořská výška: 1100 - 1200 m

 

Chuť: Lehce zemitá, hořká čokoláda, mandle, koření, nádech tabáku


V dřívějších dobách se k dopravě kávy z Indie do Evropy používaly plachetnice. Doprava po moři trvala kolem šesti měsíců, a během této doby byl náklad vystaven různým klimatickým podmínkám. Kávová zrna změnila svou velikost, barvu a chuť. V moderní době se doprava změnila, ale poptávka po původní kávě trvá. A proto v současnosti indičtí zpracovatelé kávy napodobují tradiční podmínky. Využívají k tomu působení monzunu, a vyrábějí speciální kávu, které má stejné vlastnosti, jako za dávných časů, ale je vyrobena v kratší době.


Naše káva druhu Monsooned jsou výhradně připraveny a dováženy z Indie.
Tradiční proces monzunování (Monsooning) se provozuje na pobřeží Malabar, tj. západním pobřeží Indie, a to zejména v Mangalore. Oblast Malabar je vyhlášená svými vynikajícími přírodními podmínkami. Období vlhkého monsunu umožňuje kvantitativní a kvalitativní změny v kávových zrnech, které vytvářejí jedinečnou lahodnou chuť kávy.
Proces monzunování se provádí v období od června do září, kdy je jihozápadní monzun nejintenzívnější. Během procesu kávová zrna natáhnou vlhkost, a získají svou typickou chuť, vlastnosti a vůni.


Dozrálé kávové třešně jsou sklizeny, zbaveny dužiny a důkladně usušeny, až vydávají chrastivý zvuk. Suchá zelená kávová zrna se potom odesílají do speciálních otevřených skladů na západním pobřeží, kde se připravuje monzunová káva. Tyto sklady hrají při tomto nevšedním zpracování klíčovou roli. Jakmile sem kávová zrna dorazí, jsou zpracována a tříděna. Vybírají se pouze zrna jakosti AA i A, která se potom uskladňují na dobře větraných betonových podlahách ve vrstvách o tloušťce 10 – 15 cm. Vlhké a větrné monzunové počasí způsobí, že kávová zrna absorbují vlhkost a zvětší svůj objem.
Kávová zrna, která původně obsahovala 11 – 12 procent vlhkosti, vstřebají vlhkost z atmosféry a zvětší se v průběhu procesu o 16 – 20 procent. Barva zrn se změní na bledě žlutou.


Kávova zrna jsou volně naplněna v jutových pytlích a uskladněna s dostatečným přístupem vzduchu. Monzunový vzduch zajišťuje průběžné zvyšování vlhkosti. Káva se každých 6 – 8 dní vysypává, rozhrabuje a kontroluje, aby nepodlehla plísni a aby proces monzunování probíhal správně.
Monzunování je ukončeno po 8 – 10 týdnech. Připravená káva je strojově leštěna a tříděna, a dále ručně přebírána, aby se odstranila vadná zrna. Poté se káva balí a odesílá.
Hlavní třídy kávy Monsooned Arabica jsou Monsooned Malabar AA a Monsooned Arabica Basanally.

NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

Nebyl zatím přidán žádný názor. Přidejte svůj názor nebo dotaz jako první.